Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επανευαγγελισμός στην Αργεντινή






Ο π. Γαβριήλ Ντίαζ με τους ενορίτες του,
στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου
του Προδρόμου στην Κόρδοβα
Mε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες κ. Ταρασίου, και υλοποιώντας ένα μακρύπνοο πρόγραμμα της Ι. Μητροπόλεως του επανευαγγελισμού πρώην Ορθοδόξων Χριστιανών μας, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ιεραποστολική περιοδεία στην επαρχία Σάλτα και Χουχούι, στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής, χίλια χιλιόμετρα μακριά από την Κόρδοβα που βρίσκεται η ενορία μας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Πρώτος σταθμός η πόλη Σάλτα. Το Ορθόδοξο ποίμνιο ελάχιστο. Επισκεφθήκαμε την Κοινότητα και πραγματοποιήσαμε Αγιασμό στα προσωρινά της γραφεία με την παρουσία των λίγων μελών της. Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη όταν στην συνέχεια είχαμε τον χρόνο να περάσουμε από τα σπίτια των Ορθοδόξων πραγματοποιώντας σε κάθε ένα από αυτά Αγιασμό και παράλληλα προσφέροντας κατηχητικό λόγο.

Διδασκαλία του τρόπου εκτέλεσης
του Σημείου του Σταυρού
Την επόμενη μέρα πριν αναχωρήσουμε από την Σάλτα επισκεφθήκαμε τον Νομάρχη Dr. Juan Manouel Urtubey και τον Αντινομάρχη Dr. Andres Costas Zottos με τους οποίους συζητήσαμε την παραχώρηση οικοπέδου για να μπορέσουμε να ανεγείρουμε Ιερό Ναό ή Παρεκκλήσιο δίπλα στο οποίο η Κοινότητα προτίθεται να αναγείρει Πνευματικό Κέντρο και ένα Κέντρο αποτοξίνωσης ναρκομανών.
Μετά από αυτήν την ευχάριστη συνάντηση με τον Νομάρχη γεμάτοι χαρά φύγαμε για το Σαν Σαλβαντόρ του Χουχούι όπου φτάσαμε το μεσημέρι. Εδώ υπάρχει Ελληνική Ορθόδοξη παροικία με Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο η οποία αριθμεί δεκαπέντε περίπου οικογένειες.
Πρώτη φορά αξιωθήκαμε να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιον Ι. Ναό να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα διατηρούν όμως μέσα τους την επιθυμία να μην σβήσει η Ορθόδοξη πίστη τους. Με το πέρασμα των ετών πολλοί Έλληνες παντρεύτηκαν ιθαγενείς και έγιναν καθολικοί. Η παρουσία μας έγινε αφορμή να ζητήσουν να επιστρέψουν στις παραδόσεις των πατέρων τους. Μείναμε κοντά τους δύο ημέρες. Στο διάστημα αυτό συνεργαστήκαμε με την Πρόεδρο της Κοινότητας και Διευθύντρια των Σχολείων κυρία Εσθήρ Προμαδάκη, η οποία μας έφερε σε επαφή με τους ανθρώπους της Κοινότητας και μας παρουσίασε στα παιδιά των Σχολείων.
Το απόγευμα σε παράθεση δείπνου με τα μέλη της Κοινότητος παρέστη και ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Arq. Raul Eduardo Jorge ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ιεραποστολική μας επίσκεψη. Παρουσία λοιπόν του Δημάρχου και της Προέδρου της Κοινότητας εκθέσαμε το πρόβλημα της έλλειψης Ι. Ναού και Πνευματικού Κέντρου για να μπορεί η Εκκλησία μας να επιτελεί εκτός του πνευματικού της έργου, πολιτιστικό και κοινωνικό. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν θετική και μας πρότεινε την παραχώρηση οικοπέδου σε προάστιο της πόλεως. Σύντομα ελπίζουμε ο Θεός να δώσει να αναγείρουμε ένα μικρό Ναό.

Ο π. Γαβριήλ Ντίαζ με την Δ/ντρια
των Εκπαιδευτηρίων του Σαν Σαλβαδόρ
κα. Εσθήρ Προμαδάκη
Το πρωί της επόμενης ημέρας επισκεφθήκαμε τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια της κα. Εσθήρ Προμαδάκη που φέρουν το όνομα «Jose Hernandez». Η κα. Εσθήρ είναι και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Χουχούι. Το συγκρότημα απαρτίζεται από Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο και αριθμεί περί τους χίλιους μαθητές. Από το σύνολο των παιδιών ελάχιστα είναι Ορθόδοξα.
Θεωρήσαμε καλό να μιλήσουμε ξεχωριστά στα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Κατ’ αρχήν αναφερθήκαμε στην αξία της «καλής παιδείας» ως θεμέλιο μελλόντων πολιτών σε μια κοινωνία που διέρχεται μεγάλη κρίση. Κατόπιν είχαμε ιδιαίτερη συνάντηση με το διδακτικό προσωπικό στους οποίους μιλήσαμε για τον ρόλο που επωμίζονται στην διαμόρφωση μαθητών ως καλών πολιτών αλλά και στην ανύψωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στη συνάντησή μας αυτή με τους δασκάλους και τους καθηγητές, που είναι στην πλειονότητά τους Ρωμαιοκαθολικοί, μιλήσαμε και για την Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι η πρώτη Αποστολική Εκκλησία, καθώς και για τις διαφορές μεταξύ Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού. Τέλος, τούς παρουσιάσαμε τις βασικές αρχές της Ορθοδόξου διδασκαλίας και παραδόσεως.

Ο σπόρος του λόγου του Θεού
σε αγνές ψυχές
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκεφθήκαμε οικογένειες για να κάνουμε Αγιασμό και να προσφέρουμε κατηχητικό λόγο. Σ’ αυτές, εκτός από τους Ορθοδόξους, συναντήσαμε και φίλους τους που είναι Καθολικοί. Οι οικογένειες αυτές έβλεπαν μετά από αρκετά χρόνια Ορθόδοξο ιερέα και δυστυχώς ξέχασαν να κάνουν ακόμη και το σημείο του Σταυρού. Μας συγκίνησε η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Το χαμόγελο και η αγάπη τους μας κέρδισε.
Όταν φύγαμε βλέπαμε στα πρόσωπά τους τη συγκίνηση από την πρώτη μας αυτή επίσκεψη και μας παρακάλεσαν να τους επισκεφθούμε και πάλι το γρηγορότερο. Η αρχή έγινε με τη χάρη του Θεού.
Τρίτος σταθμός της ιεραποστολικής μας εξόρμησης ήταν η πόλη Μεντόζα. Εδώ όπως και στις προηγούμενες Κοινότητες είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινότητας. Κατά την διήμερη παραμονή μας επισκεφθήκαμε Ορθόδοξες οικογένειες και τελέσαμε όπως προαναφέραμε Αγιασμούς στις οικίες και προσφέραμε πνευματικό λόγο. Δώσαμε πολλές απαντήσεις στις απορίες και τα ερωτήματα των πιστών μας. Επίσης επισκεφθήκαμε το τοπικό κοιμητήριο και τελέσαμε τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο στον αείμνηστο κ. Μιχαήλ Νομικού.
Εύχεσθε αδελφοί μας αυτή η προσπάθεια να καρποφορήσει. Είναι πολλές οι ψυχές που διψούν να επιστρέψουν στη “μάνα” Ορθόδοξη Εκκλησία.
π. Γαβριήλ Ντίαζ

Αναγνώστες